Träskulpteringsinformation
Här har vi samlat lite information och referenser som efterfrågats under sommarkursen. Hör gärna av dig om det är någon information som du saknar!
Verktyg för arbete med träskulptur
Här följer en lista på användbara verktyg med sammanfattningar av hur de används:
Täljkniv
Med en täljkniv formar du träet på fri hand. Täljning sker i rät eller sned vinkel mot ämnets fibrer. Vid täljning är det viktigt ur effektivitets- och säkerhetssynpunkt att verktyget är välslipat.
Bågsåg
Bågsåg är en typ av handsåg vars sågblad späns mellan sågens ändar. Den sågar både vid skjut och drag och lämpar sig till ämnen i större dimensioner.
Japansåg
Japansåg eller dragsåg, är en typ av såg som (till skillnad från en fogsvans) sågar vid drag. Eftersom bladet inte behöver stå emot tryck kan det göras tunnare och ger ett fint snitt.
Borrsväng och borrmaskin
Borrsväng är ett handverktyg med en vridbar bröstplatta som stöds mot kroppen vid borrning.
Borrmaskin är ett maskinverktyg som istället drivs med elektricitet.
Borr
Borr finns i flera varianter och används för att skapa hål. Borren är oftast försedd med en spiral eller annan mekanism för att bryta och transportera bort spån. För träbearbetning är spiralborrar vanligast och de används i borrsväng och borrmaskin.
Bildhuggarjärn
Bildhuggarjärn ser har olika utformningar beroende på vilken form som skall skulpteras. Det finns u-formad, flat eller v-formad egg och bildhuggarjärnet finns i flera olika storlekar. Det används för att bearbeta trä genom att karva i rät eller sned vinkel mot ämnets fibrer. Det går även att klyva mindre dimensioner med ett bildhuggarjärn med flat egg. Den används ofta i kombination med träklubba.
Träklubba
Träklubba eller bildhuggarklubba används för att driva träsnidarjärnet framåt i träämnet.
Träsnittsjärn
Träsnittsjärn används för linoleum- och träsnitt men fungerar som ett fint komplement till bildhuggarjärnet, då träsnittsjärnet är litet och fungerar bra till detaljer.
Rasp
Rasp är en grov fil för att avverka trämaterial. Raspar finns med flat, halv runt eller runt tvärsnitt.
Slippapper
Slippapper är belagt med slipkorn och används vid slipning. Ju grövre korn som slippapperet har ju mer material avverkar pappret och ju fler och finare korn slippappret har ju slätare blir den slipade ytan.
Bryne
Bryne eller brynsten används för skärpning (bryning) av eggar. Kornen i brynet finns i olika storlekar där större korn ger grövre slipning. Ofta används flera olika brynen för att slipa en egg, från grovt bryne med stora korn, till allt finare bryne med fler och mindre korn.
Om trä som material
Det finns flera saker att funder kring vid val av träämne till skulptur. Ska skulpturen klara av att stå utomhus och stå pall mot fukt och röta? Hur mjukt är träet att arbeta i med ett skärande verktyg? Har träämnet en struktur av kvist och annat som påverkar formen på skulpturen? Träet är ett levande material som bär på en historia om sin uppväxt och välj därför material med magen. Av de träslag som växer i Norden är hör lind och asp till de mera följsamma och används gärna till träskulptur. Hårda träslag som ek och en tål röta bra sliter mer på eggen på skärande verktyg. Vi listar några tips på böcker för fördjupning i ämnet i slutet av denna artikel.
Att torka trä
Rått trävirke innehåller en stor mängd vatten. Det påverkas av omgivningens fukt och sväller på sommaren och krymper på vintern.
När rått trävirke torkar börjar det krympa. Krympningen blir dock olika i olika riktningar. I fiberriktningen är krympningen obetydlig medan den i tvärriktningen är många gånger större. Torkar virket ojämnt bildas vanligtvis sprickor, speciellt i grova dimensioner. Det är därför mycket viktigt att hålla kortsidorna på virket fuktiga i början av torkningen. Genom att måla dem med trälim, färg eller vax stoppas vattnet från att avdunsta.
Randbarka eller barka av virket beroende på hur snabbt du vill att det ska torka. Låt sedan virket torka utomhus på ventilerad plats, skyddat från fukt. För att komma ner till en lägre fuktmängd krävs mellan 3-8 månaders torkning beroende på årstiden. Efter ett år utomhus har förmodligen de flesta spänningarna i virket försvunnit. Vid friluftstorkningen torkar inte virket tillräckligt för att inte spricka eller ändra form när det kommer in inomhus. Därför måste virket torkas inomhus ytterligare en tid före användning.
Laga sprickor
Om det uppkommit sprickor under torkningen kan dessa lagas när träet är helt torrt. Använd spån eller såga och tälj kilar av samma träslag som det spruckna stycket och pressa dessa ner i sprickan tillsammans med trälim. När limmet torkat kan träet som sticker upp ur sprickan täljas bort.
Sammanfogningar
Beroende på de egenskaper som en träskulptur behöver ha bör man planera val av virke och placeringen av skulpturen i materialet. Att arbeta med fiberriktningen är enklare än att arbeta genom den. Vid utstickande delar oavsett dimension bör fiberriktningen följa långsidan. Detta betyder att man ofta behöver göra sammanfogningar i träskulpturen. Det finns många sätt att göra dem på och valet av sammanfogning bör anpassas av de egenskaper som skulpturen skall ha. Gedigna trämöbler innehåller mängder av bra lösningar för träskulptur och är en bra källa för inspiration.
Säkerhet
Skärskyddshandskar
Skärskyddshandskar har verkligen inte alltid varit en självklarhet för oss trots att vi arbetat mycket med skärande handverktyg. Under större delen av våra liv har vi då och då skurit oss i fingrar och andra kroppsdelar och tänkt att detta varit en del av de risker man får ta i arbetet med skarpa verktyg. Sedan upptäckte vi skärskyddshandskar! Nu är de en självklarhet i allt arbete med vassa verktyg. Även om ett skärsår förhoppningsvis inte ger några bestående men så är det väldigt störande att behöva avbryta arbetet för omplåstring, och djupa skärsår kan ta lång tid på sig att läkas. Kort sagt så rekommenderar vi verkligen användandet av skärskyddshandskar så ofta som det är praktiskt möjligt, och för våra kursdeltagare är detta ett krav.
Skyddsskor
Under kursen arbetar deltagarna med kortare stycken av stockar, och risken för allvarliga fotskador är inte stora. Därför är skyddsskor inte ett krav under våra kurser, men något som vi varmt rekommederar att ta med!
Vid arbete på arbetsplattformen rekommenderar vi smidigare skor, som till exempel tunna gympaskor. Detta för att du behöver ha möjlighet att hålla fast arbetsstycket mot mothållet med dina fötter. Skyddsskor kan dock med fördel användas under de moment där vi hanterar och flyttar stockar, samt vid närvarande vid trädfällning och kvistning.
Ergonomi
Vid arbete med handverktyg är det viktigt att vara observant på eventuella tecken på överansträngning. Vid täljning och huggning är det lätt att överanstränga handlederna. Detta kan bero på allt för intensivt, ensidigt arbete eller en felaktig arbetsställning.
Arbete med klubba och bildhuggarjärn
När man arbetar med bildhuggarjärn och klubba är det ytterst viktigt att slå med rätt teknik för att undvika överbelastning av handled och arm:
- Håll handleden rak, i stort sett i samma läge under hela slaget. Böj istället armbågen och axeln för att få kraft i slaget. Snärta alltså inte med handleden för att uppnå högre hastighet i slaget.
- Använd minsta möjliga kraft för att hålla i klubban – omslut skaftet med handen, krama det inte. Klubbans skaft ska omges av fingrarnas, handflatans och tummuskelns dämpande kuddar så att minsta möjliga kraft överförs till benen i handen och vidare till resten av armen.
- Precis innan klubban träffar sitt mål (oftast bildhuggarjärnets överdel) ska handens grepp om skaftet släppas till ett absolut minimum för att minska överföringen av rekylen som uppkommer vid träffen. Därefter sluts handen på nytt så att klubban kan höjas.
- Håll långt ut på skaftet, det ger större kraft och bättre precision.
- För att få större kraft, öka hastigheten i slaget hellre än att slå hårdare. Lätta alltid greppet om klubbskaftet vid träffen.
Vanliga skador
Karpaltunnelsyndrom och tennisarmbåge är två ofarliga men potentiellt mycket störande problem som är vanliga vid överansträngning i samband med arbete med handverktyg.
Karpaltunnelsyndrom börjar oftast med domningar på lillfingersidan av handen, ofta på natten. Domningarna beror på att nerver som passerar genom handleden blir klämda. Karpaltunneln är en kanal för nerver och senor som ligger mellan ben och ledband i handleden. Vid överansträngning av handen kan utrymmet för senorna och nerverna minska, vilket får till följd att de kläms och orsakar karpaltunnelsyndrom.
Problem med karpaltunneln går ofta över av sig själv vid vila. Vid långvariga eller svåra problem så kontakta din vårdcentral för ytterligare råd och eventuell behandling.
Tennisarmbåge uppstår även den vid överansträngning av armen och har följande symptom:
- Värk på utsidan av armbågen och underarmens ovansida.
- Värk vid vridning av underarmen.
- Stelhet i armbågen, svårt att räta ut den helt.
- Svårt att fatta om stora föremål med handen.
Avlasta den utsatta kroppsdelen vid överansträngning
Vid samtliga problem med överansträngning så är grundregeln att minska belastningen och undvika rörelser som gör ont. När du får ont så innebär det ju oftast att du belastar just de platser som blivit överansträngda igen. Försöka alltså istället att hitta ett alternativt arbetssätt, kanske ett annat grepp om verktyget eller en annan arbetsställning, om du behöver fortsätta arbeta.
Träna armens sträckmuskler vid tennisarmbåge
Vid tennisarmbåge är det bra att träna handleden och armens sträckmuskler:
- Lägg armen på ett bord eller armstöd så att handen sticker ut utan stöd. Håll något som väger cirka 1–2 kilo i handen, till exempel en plastdunk fylld med 1–2 liter vatten.
- Börja med att hålla handen med vikten rakt ut från bordsskivan så att handleden är helt rak.
- Sänk sedan vikten långsamt under cirka 5 sekunder tills handleden är helt avslappnad.
- Höj sedan vikten snabbt till utgångsläget så att handleden är rak igen. Det är bara på vägen ned som det är viktigt att träna, så på uppvägen kan du gärna hjälpa till med din andra hand för att avlasta armen.
Uppvärmning
Under kurserna så värmer vi upp med tre små övningar för att förebygga skador på handlederna. En bra utgångspunkt är att göra varje rörelse 10 gånger och sedan gå vidare till nästa (i videon visas varje rörelse endast tre gånger).
Förebyggande träning
All form av styrketräning, sport, dans eller liknande stärker kroppen och ökar kroppsmedvetenheten och förebygger på så sätt skador! Pröva till exempel föjande övningar:
- Armhävningar. Pröva gärna även att göra dem på ett mjukt underlag med knutna nävar.
- Biceps-curls.
Inköpsställen
Lindplankor: Isaks ädelträ säljer bland annat lindträ i plankor.
Brynen: Knivbutiken i Vrå har ett bra utbud av kvalitetsbrynen av olika typer.
Referenslitteratur
Sundqvist, Jögge. (2016). Slöjda i trä. Stockholm: Natur och kultur.
Dahlberg, Torbjörn. (2004). Nordiska träd och träslag. Stockholm: Stiftelsen Arkus.