Bäcken

Marken är täckt med löv. En joggare blir vittne till när ett barn misshandlar en livlös kropp i skogen. Joggaren ingriper, och hon räddar personen, men de skiljs snart åt. Hon lämnar platsen, men glömmer aldrig det som hänt. Många år senare får hon besök av någon som vill tacka henne för hjälpen …

Föreställningen är en dockteater som spelas med traditionell taiwanesisk spelteknik. Den ackompanjeras av två slagverkare på kinesiska opera-gongar, cymbaler och träblock.

Ett barn leker i skogen och hittar en livlös kropp. Det försöker förgäves väcka personen till liv med en vässad stav. Just när barnets alltmer våldsamma försök att väcka den livlösa håller på att gå överstyr passerar en joggare platsen. Barnet flyr och den livlösa är räddad. Joggaren lämnar platsen för att komma tillbaka med en kärra, bara för att upptäcka att gläntan i skogen nu är tom, sånär som på en liten härva med spindelväv.

En natt flera år senare väcks joggaren i sin säng av en kraftig vind. I springan mellan sömn och vakenhet visar sig en varelse vars rynkiga ansikte närmast påminner om en torkad flottyrmunk. Den tackar för att hon många år tidigare räddat den livlösa varelsen i skogen från barnets våldsamma lek, och insisterar på att hon ska följa med på en resa. De två ger sig av i natten, och når snart en tom sal där hon får bevittna ett skådespel i vilket hon själv snart visar sig spela en huvudroll …

Om Sorkfjord Performance

Bambuhandskdockor framför en scen ur Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken
Det våldsamma barnet, joggaren och den livlösa i Bäcken.

Sorkfjord Performance framför dockteater inspirerad av taiwanesisk handskdockstradition.

Alex Wireen är tillsammans med Julia Bondesson grundare av Sorkfjord Performance och bor och verkar i Killeberg och Stockholm. Han har en master i fri konst och arbetar interdisciplinärt med performance, foto, video, måleri och skulptur. Wireen är född och uppvuxen i Halmstad och i grunden utbildad ljudtekniker. Under senare år har han i Taiwan studerat handskdocksteater under Mästare Xu Wang, samt mandarin och på så sätt integrerat den traditionella speltekniken i sitt eget skapande.

Om speltekniken

Handskdocksteater spelas på en cirka 1,7 meter hög scen, bakom vilkens trägaller dockspelarna står gömda. Endast få och symboliska attribut används.

Sorkfjord Performance's handskdocksscen
Sorkfjords handskdocksteaterscen. Scenen är byggd i trä och grön sammet och har inbyggd belysning.

Olika former av handskdocksteater går att spåra minst till 1600-talet, då den spelades i södra Kina inspirerad av traditionell kinesisk opera. Dockornas konstruktion har sedan dess stegvis utvecklats, och i Taiwan fått en tonvikt på kampsport och dans. Det som utmärker en handskdocka för taiwanesisk och sydkinesisk spelteknik är dess tunga ben, dubbla handske och att handsken är mycket rymlig. Dockans bål, ben och armar är i textil, och dess huvud, händer och fötter i trä. Den spelas med pekfingret i huvudet, tummen i den arm som är bort från publiken och resterande fingrar i den arm som är närmast publiken. Dess tunga ben ger den en viktbalans som möjliggör hopp, volter och sparkar.

Den dubbla handsken består av en innerhandske på vilken dockans huvud, händer och ben är fästa. Utanpå denna bär dockan varierande typer av kläder, som ger kroppen ytterligare volym samt även till viss del döljer handens rörelser inne i dockan. Detta bidrar till att skapa en illusion av att dockan är en självständig kropp.

Från mitten av 1900-talet och framåt har dockorna ofta blivit större, för att göra det möjligt att framföra föreställningar för en större publik. Dessa dockor har dock mer begränsat rörelsemönster och måste ofta manövreras med två händer och med annan spelteknik (liknande den för bunraku) än de små dockorna som Sorkfjord Performance använder.

Information för arrangörer

Om föreställningen

Längd: Ca 45 minuter
Åldersgrupp: Rekommenderad från 15 år
Turnéområde: Hela landet
Språk: Svenska
Föreställningar per dag: 2
Upphovspersoner: Julia Bondesson (dockor, scenografi), Alex Wireen (dockor, scenografi, manus)
Max publikantal: Ca 150 personer. Första publikrad cirka 2 m från scenen, sista publikrad max 7 m från scenen.
Totalt antal medverkande: 3
Hemsida: http://sorkfjord.com/?a=performance-backen&l=sv
Medverkande: Alex Wireen (dockspelare), namn ej klart (gong och cymbaler), namn ej klart (träblock).
Premiär: Sommar 2018, datum ej beslutat

Kostnad

12 000 (exkl 0% moms)

Kostnader som tillkommer: I förekommande fall traktamente, logi samt reseersättning (45 kr / mil från Killeberg, Osby kommun).

Välkommen att kontakta oss för offert.

Teknik

Spelyta: 2,35 × 3,5 meter
Scenbredd (min): 2,35 meter
Scendjup (min): 3,5 meter
Takhöjd (m): 2,4 meter
Elkrav: 1 x 10A
Logebehov: Nej
Antal turnerande tekniker: 0
Mörkläggning: Total mörkläggning önskvärd, men ej krav vid föreställningar utomhus och på alternativa spelplatser. Vid utomhusföreställningar ska föreställningen framföras efter solnedgången.
Byggtid: 1 tim
Rivtid: 1 tim
Bärhjälp: Behövs ej
Alternativa spelplatser: Föreställningen kan framföras utomhus om skyddat från vind och nederbörd. Med tanke på föreställnings längd och att alla i publiken ska kunna se den upphöjda scenen måste publiken sitta ned. Minsta temperatur 17 grader.
Krav på scenrummet: Dockteaterscenen bör, för att få en för publiken bekväm höjd, placeras på samma golvnivå som första publikraden, inte på en upphöjd scen. I lokaler med fast upphöjd scen bör det därför finnas plats att placera dockteaterscenen framför lokalens scen.
Belysning: Dockteaterscenen har inbyggd belysning. Denna bör dock i möjligaste mån kompletteras med lågt monterade lampor som lättar upp dockorna framifrån.
Ljud: Under föreställningen används en dynamisk mikrofon för tal. Arrangören står för ljudanläggning för tal (XLR-ingång). Instrumenten behöver ej förstärkas.