Bäcken

Under en joggingrunda blir Ponny-Jonna vittne till när ett barn misshandlar en livlös kropp i skogen. Hon ingriper, räddar varelsen och vårdar den i sitt hem tills den några dagar senare försvinner spårlöst. Livet går vidare, men många år senare får hon besök av någon som vill tacka henne för hjälpen …

Föreställningen består av tre episoder. I den första möter vi Ponny-Jonna och den varelse hon vårdar i sitt hem.

Den andra utspelar sig några år senare då Ponny-Jonna väcks i sin säng av en kraftig vind. I springan mellan sömn och vakenhet visar sig en stor varelse med oformligt, rynkigt ansikte som tackar för att hon räddat varelsen i skogen och insisterar på att hon ska följa med på en resa. De två ger sig av i natten, och når en tom sal där hon får bevittna ett skådespel i vilket hon själv snart visar sig spela en huvudroll …

Den sista fristående delen utgörs av en monolog om det första rökelseträdets ofrivilliga stormresa över havet och hur det för alltid förändrar öfolkets doftsinne.

Föreställningen är en dockteater som spelas med traditionell taiwanesisk spelteknik och ackompanjeras av förinspelade röster och slagverksmusik.

I rollerna

Ponny-Jonna / Dottern i Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken Varelsen i skogen i Sorkfjord Performance's föreställning bäcken
Ponny-Jonna / Dottern; Varelsen i skogen
Barnet i Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken Mamman i Sorkfjord Performance's föreställning bäcken
Barnet; Mamman
Tamdjuret i Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken Vilddjuret i Sorkfjord Performance's föreställning bäcken
Tamdjuret; Vilddjuret
Den gamla i Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken Berättaren i Sorkfjord Performance's föreställning bäcken
Den gamla; Berättaren
Ufot i Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken Nattflyet i Sorkfjord Performance's föreställning bäcken
Ufot; Nattflyet

Smakprov ur föreställningen

Om Sorkfjord Performance

Sorkfjord Performance framför dockteater i en taiwanesisk tradition.

Dockorna som rör sig på scenen är små och allt annat än realistiska. Inte ens deras rörelser är realistiska, utan istället del av en flera hundra år lång taiwanesisk koreografisk tradition där symboliska rörelser förfinats till perfektion. Just tack vare sin orealism, sin distans till verkligheten, är dockteatermediet lämpat att utforska såväl det gemensamma som det personliga undermedvetna.

Bambuhandskdockor framför en scen ur Sorkfjord Performance's föreställning Bäcken
Det våldsamma barnet, joggaren och den livlösa i Bäcken.

Texten består av poesi blandad med dialog, slagverksaccenter vävs in i talet. En mindre, ljusare gong med uppåtgående ton markerar komiska situationer och mindre dramatiska händelser. Den stora gongen med mörkare, fallande klang accentuerar större dramatik.

Alex Wireen är tillsammans med Julia Bondesson grundare av Sorkfjord Performance och bor och verkar i Killeberg och Stockholm. Han har en master i fri konst och arbetar interdisciplinärt med performance, foto, video, måleri och skulptur. Wireen är född och uppvuxen i Halmstad. Under senare år har han i Taiwan studerat handskdocksteater under Mästare Xǔ Wáng, samt mandarin och på så sätt integrerat den traditionella speltekniken i sitt eget skapande.

Ponny-Jonna / Dottern, och Mamman
Ponny-Jonna / Dottern, och Mamman.

Handskdocksteater spelas på en cirka 1,7 meter hög scen, bakom vilkens trägaller dockspelarna står gömda. Endast få och symboliska attribut används.

Sorkfjord Performance's handskdocksscen
Sorkfjords handskdocksteaterscen. Scenen är byggd i trä och grön sammet och har inbyggd belysning.

Olika former av handskdocksteater går att spåra minst till 1600-talet, då den spelades i södra Kina inspirerad av traditionell kinesisk opera. Dockornas konstruktion har sedan dess stegvis utvecklats, och i Taiwan fått en tonvikt på kampsport och dans. Det som utmärker en handskdocka för taiwanesisk och sydkinesisk spelteknik är dess tunga ben, dubbla handske och att handsken är mycket rymlig. Dockans bål, ben och armar är i textil, och dess huvud, händer och fötter i trä. Den spelas med pekfingret i huvudet, tummen i den arm som är bort från publiken och resterande fingrar i den arm som är närmast publiken. Dess tunga ben ger den en viktbalans som möjliggör hopp, volter och sparkar.

Den dubbla handsken består av en innerhandske på vilken dockans huvud, händer och ben är fästa. Utanpå denna bär dockan varierande typer av kläder, som ger kroppen ytterligare volym samt även till viss del döljer handens rörelser inne i dockan. Detta bidrar till att skapa en illusion av att dockan är en självständig kropp.

Information för arrangörer

Om föreställningen

Längd: Ca 45 minuter
Åldersgrupp: Vuxna
Turnéområde: Hela landet
Språk: Svenska
Föreställningar per dag: 2
Upphovspersoner: Julia Bondesson (dockor, scenografi), Alex Wireen (dockor, scenografi, manus)
Max publikantal: Ca 150 personer. Första publikrad cirka 2 m från scenen, sista publikrad max 7 m från scenen.
Totalt antal medverkande: 1
Hemsida: http://sorkfjord.com/?a=performance-backen&l=sv
Medverkande: Alex Wireen (dockspelare).
Premiär: Sommar 2018, datum ej beslutat

Kostnad

6 500 (exkl 0% moms) i syd- och mellansverige.

Välkommen att kontakta oss för offert.

Teknik

Spelyta: 2,35 × 3,5 meter
Scenbredd (min): 2,35 meter
Scendjup (min): 3,5 meter
Takhöjd (m): 2,4 meter
Elkrav: 1 x 10A
Logebehov: Nej
Antal turnerande tekniker: 0
Mörkläggning: Total mörkläggning önskvärd, men ej krav vid föreställningar utomhus och på alternativa spelplatser. Vid utomhusföreställningar bör föreställningen framföras efter solnedgången.
Byggtid: 1 tim
Rivtid: 1 tim
Bärhjälp: Ja, en person.
Alternativa spelplatser: Föreställningen kan framföras utomhus om skyddat från vind och nederbörd. Med tanke på föreställnings längd och att alla i publiken ska kunna se den upphöjda scenen ska publiken vara sittande. Minsta speltemperatur 17 grader.
Krav på scenrummet: Dockteaterscenen ska, för att få en för åskådarna lämplig höjd, placeras på samma golvnivå som första publikraden, inte på en upphöjd scen.
Belysning: Dockteaterscenen har inbyggd belysning.
Ljud: Föreställningen spealas med förinspelat tal och musik. Om befintlig ljudanläggning finns använder vi denna och behöver då koppla in oss med RCA-kontakter.

Ponny-Jonna blir hämtad av Ufot i Sorkfjord Performance's Bäcken
Ponny-Jonna blir hämtad av Ufot