Sommarkurs: Kurs i grundläggande tekniker för träskulptering

Arbete med en färsk trästock under 2016 års Sorkfjord träskulpteringskurs
Arbete med en färsk trästock under 2016 års Sorkfjord träskulpteringskurs.

Välkommen till en intensiv sommarkurs i det storslagna stenbrottet Svarta Bergen, Hägghult, Norra Skåne.

Under kursen kommer du att lära dig en metod för att skulptera i trä som går att använda i stora såväl som små format. Vi arbetar med handverktyg i en teknik som härstammar från japansk skulpturtradition.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få löpande information om denna och andra kurser!

Vy över Svarta Bergens stenbrott, Hägghult
Vy över Svarta Bergens gamla stenbrott utanför Hägghult.

Kursen är grundläggande och passar dig som vill börja skulptera i trä, eller dig som redan arbetar i materialet men vill komplettera och fördjupa dina kunskaper. Vår avsikt med kursen är att ge den begynnande träskulptören en bra grund för sitt arbete och en naturskön vistelse i en avkopplande miljö.

Du skulpterar i olika sorters virke för att lära dig träets varierande egenskaper och möjligheter inom konst och skulptur.

Kursen hålls i Svarta Bergens gamla stenbrott utanför Hägghult, världskänt för sin högkvalitativa svarta diabas. I dalen bredvid bryts fortfarande diabas som används till byggnader och monument runt om i världen.

Kursdeltagare arbetar med bågsåg
Många moment i kursen är fysiskt ansträngande då vi till största del arbetar med handverktyg och i relativt stora format.
Arbetsplattform med stock
När vi arbetar med handverktyg lär vi känna materialens egenskaper och hur vi bäst kan uttnyttja dem i det konstnärliga uttrycket.
Detalj av Julia Bondessons träskulptur Väktaren.
Julia Bondesson, Väktaren (detalj), 2014. Trä (lind och sälg), textil och olja.

Press

Artikel om kursen i tidningen Norra Skåne 2017-07-08.

Kursavgift

9 500 SEK (inkl. 25% moms)

I kursavgiften ingår material till övningarna, enkelt boende i sovsal samt inträde till Svarta Bergens arbetslivsmuseum. Varje deltagare får efter kursen tillgång till allt skriftligt föreläsningsmaterial samt ett kursintyg.

Anmälan

Kursen anordnas när tillräckligt antal intresserade kursdeltagare finns. Anmäl ditt intresse till oss om du vill gå kursen.

Kursen har 10 platser. Vi har inga förkunskapskrav och vi tillämpar först till kvarn-principen.

Kursupplägg

Varje dag inleds med en mjukgörande uppvärmning och stretch som stärker och förebygger skador. Sedan följer föreläsningar varvat med skulpturala övningar. I den inledande fasen av kursen skulpterar du grundläggande former, såsom kuber och klot. Sedan går vi över till ett friare uttryck där dina egna idéer och skisser blir grunden för arbetet. Handledning och rådgivning sker mellan kl 09:00 och 16:00. Du har tillgång till arbetslokalen dygnet runt.

Tempot i kursen är högt och vi förväntar oss inte att kursdeltagarna blir helt klara med alla övningar under kursen. Vi lägger istället vikt vid att prova på olika arbetsmoment, varefter du själv väljer vad du vill fokusera på.

Kursdeltagare och instruktör arbetar utomhus
Arbetsplattformarna är lätta att flytta, så soliga dagar arbetar vi ofta utomhus.

Under kursen hålls följande föreläsningar:

Under kursen gör du följande övningar:

Kursen startar måndagen den 25 juni och deltagarna behöver vara på plats vid Lönsboda station kl 08:30. Kursen avslutas söndagen den 1 juli kl 12:00.

Nyfällda stockar, japansåg och huvudet till en träskulptur
Att forma en skulptur från en trädstam kräver en stor arbetsinsats och är ingen lätt uppgift, men med ett metodiskt arbetssätt och planering görs det möjligt!
Ett huvud skulpterat i trä
Del av träskulptur av kursinstruktören Julia Bondesson. Under grundkursen arbetar vi med övningsskulpturer och provar på tekniker som du efter ytterligare övning kan använda för att skapa mer komplicerade skulpturer. Vårt mål under kursen är dock inte att deltagarna ska kunna nå resultat som detta.
Träsnidarjärn som vässas med bryne med vatten
En nomi (japanskt träsnidarjärn) som vässas med vattenbryne.

Arbetsställning och lokal

Under kursen arbetar vi i ett enkelt väderskydd i Svarta Bergens stenbrott. Alla deltagare får tillgång till en personlig arbetsstation, bestående av en låg träplattform med mothåll. Arbetet utförs sittande på denna plattform. Observera att du använder arm- och ryggmuskler under hela arbetsdagen och att kursen därför är fysiskt krävande. Du kommer att sitta lågt och använda fötterna för att hålla trästycket på plats mot mothållet. Tänk också på att ta med arbetskläder och varma kläder som är bekväma vid denna typ av arbete.

Arbetslokalen i Svarta Bergens stenbrott
Arbetslokalen i Svarta Bergens stenbrott.
Kursdeltagare arbetar utomhus
I stenbrottet omges vi av den svarta diabasen och verktyg, maskiner och byggnader som använts vid stenbrytningen.

Promenadväg mellan boende och utbildningslokalen

Mellan arbetslokalen i Svarta Bergen och boendet på Hjärtasjötorpet löper en skogspromenad som är 3 km lång. Det tar ungefär 30–40 minuter att gå. Om du inte vill gå rekommenderar vi att du tar med dig egen cykel. Det går även att köra en omväg med bil. Tänk även på att ta med en bra vandringsryggsäck samt regnkläder.

Boende

Hjärtasjötorpet och Hjärtasjön
Vy över Hjärtasjön med Hjärtasjötorpet där kursdeltagarna.

I kursavgiften ingår boende i Hjärtasjötorpet vid Hjärtasjön. I torpet finns ett kök och möjlighet att köpa snacks från Sorkfjord Performance's självbetjäningskiosk. Boendet är av vandrarhemsstandard med sovsal och loftsängar, och gästerna tar med egna lakan eller hyr lakan mot en mindre avgift (lakan bokas i samband med anmälan). Alldeles utanför torpet finns grillplatser, badplats, bastuflotte samt möjlighet till natursköna promenader.

Djur (förutom människor) har tyvärr ej tillträde till boendet.

Sorkfjord självbetjäningsbutik
I torpets självbetjäningsbutik har du alltid möjlighet att köpa tilltugg och läskande dryck efter en givande arbetsdag.

Mat

Deltagarna ombesörjer själva alla måltider. I Lönsboda (3 km från kurslokalen) finns mataffärer, kafé och restauranger. På Svarta Bergens arbetslivsmuseum finns ett kafé som serverar enkel lunch. Under lunchen rekommenderar vi dock starkt att du tar med dig egen matlåda som du förberett i boendets kök alternativt köpt i Lönsboda dagen innan eftersom det kan bli svårt för kafét att servera alla kursdeltagarna och övriga besökare under den korta lunchen.

Att ta med

Handverktyg för arbete med träskulptur på en arbetsplattform med mothåll.
Diverse handverktyg för träskulptering. Vertygen ligger på en arbetsplatform med mothåll, liknande de som kommer att användas under kursen.

Verktyg som behövs för att kunna delta i kursen:

Följande behövs också:

Verktyg till försäljning

Sorkfjord Performance kommer under våren att öppna en webbshop där du kan förbeställa verktyg för kursen som du sedan får i samband med kursstarten. Mer information om detta kommer publiceras här och i vårt nyhetsbrev.

Betraktar ett stämjärn genom en lupp
Alexander Wireen undersöker eggen på ett stämjärn som behöver brynas. Under kursen kommer vi att använda luppar för att se vad som händer med verktygen när vi slipar dem.

Resa hit

Deltagare på skogspromenad

Vi möts måndagen den 25 juni på Lönsboda busstation kl 08:30. Bagaget körs sedan med bil medan vi promenerar tillsammans till boendet på Hjärtasjötorpet för samling och fika.

De närmsta SJ-tågstationerna är Älmhult och Osby. Skånetrafikens bussar går hela vägen till Lönsboda.

Med bil kan du köra fram till Hjärtasjötorpet eller Svarta Bergen.

Sagt om kursen

”Allt jag lärde mig under kursen var helt nytt för mig, och mycket givande. Med tillräckligt mycket tid och tålamod är det fullt möjligt att skapa något ur en trästock – det var en stor insikt för mig. Jag tycker också att det var mycket intressant att lära mig hur jag kan hålla verktygen i bra skick, och jag blev förbluffad över hur mycket det fanns att lära om det.”

”En mycket givande intensiv kurs med grunderna i japansk träskulptur och en fantastisk långpromenad fram och tillbaka genom mossbelagd trollskog.”

”Fantastiska människor, platser, natur och en väldigt informativ kurs som lär ut fakta om arbete i trä, inklusive tekniker för att ta hand om trä och verktyg. Kursen är lämplig både för de med mycket erfarenhet och de helt utan. Allt serverat i en vänlig, avslappnad miljö i naturen.”

Sågar i rätblock

”Jag känner att jag har fått med mig värdefulla kunskaper om trä och skulptering i trä som jag kommer att ha nytta av i framtiden.”

”Introduktion i japansk skulpteringsteknik i skånsk kulturmiljö. En utmärkt introduktion för nybörjare i träskulptering. Beredning av ämnen, teknik, metodik och verktygslära/vård. Bra gjort! Bra hållet!”

”En riktigt bra grundkurs i ett härligt område.”

”En jättefin, rolig kurs där du fysiskt blir väldigt utmattad. Tror den kunskapen jag fått med mig mig kommer gro och utvecklas. Ska bli intressant att se vad jag gör med den.”

Kursspråk

Kursen hålls på svenska, men vi välkomnar under dessa förutsättningar varmt engelskspråkiga deltagare. Individuell handledning kan fås på engelska.

Om kursledarna

Julia Bondesson

Julia Bondesson mfa, konstnär med magister i fri konst, har studerat traditionell träskulptursteknik i Thailand och Japan. År 2015 tilldelades Bondesson Beckers Konstnärsstipendium för hennes arbete med storskalig träskulptur.

Alexander Wireen

Alexander Wireen mfa, interdisciplinär konstnär med magister i fri konst. Wireen har studerat traditionell taiwanesisk handskdocksteater under Mästare Hsu Wang och dennas Hsiao Hsi Yuan Puppet Theatre.

Kontakt

Vi ser fram emot dina frågor om kursen! Tveka inte att höra av dig genom kontaktformuläret, så återkommer vi till dig så snabbt vi kan.

Villkor för kursen

Följande villkor gäller vid anmälan till kursen:

Kursavgift

Kursavgiften är 9 500 SEK (inkl. 25% moms). Efter anmälan får du en faktura på e-post. Fakturan betalas inom 30 dagar.

Avbokningsregler

I enlighet med distansköpslagen har deltagaren 14 dagars ångerrätt och rätt att få pengarna tillbaka från att deltagaren registrerat sig för kursen i webbformuläret. Anmälan är därefter bindande. Inbetald kursavgift är tyvärr ej möjlig att återfå, även vid den händelse att deltagaren ej kan delta i kursen.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen utifall att kursdeltagarna blir få och kursavgifterna ej täcker kostnaderna för att arrangera. I det fall att vi ställer in kursen kommer deltagarna som redan har anmält sig och betalat att få sin kursavgift tillbaka.

Saker att ta med

Stäm av med listan Att ta med och tag med allt.

Sorkfjords användning av dokumentationsmaterial från kursen

Under kursen kommer Sorkfjord att dokumentera genom foto, video och ljud för att använda informationen i sin verksamhet. Dina individuella arbeten kan därför komma att bli synliga och igenkännbara i detta dokumentationsmaterial, men vi kommer att undvika att använda bilder där ditt individuella arbete är framträdande. Genom din anmälan till kursen godkänner du att Sorkfjord använder dokumentationsmaterialet från kursen för att marknadsföra sin verksamhet.

Rättigheter till verken

Deltagaren äger och förfogar fritt över sitt trämaterialet till övningarna. De färdiga skulpturerna som görs under kursen är respektive deltagares egendom fysiskt och juridiskt.

Samtycke till lagring av din information

Sorkfjord kommer att registrera de uppgifter du anger i anmälningsformuläret (namn, adress et cetera). Vi kommer att använda din e-postadress för att skicka information om kursen.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy för mer information.

Försäkring

Sorkfjord Performance står inte för någon försäkring, utan varje deltagare ansvarar själv för att vid behov ha en gällande lämplig försäkring. Tänk på att din hemförsäkrings olycksfallsförsäkring inte gäller om du betalar för kursen genom ditt företag.

Ändring av innehållet i kursen

Vi arbetar ständigt för att göra kursen ännu bättre. Schemat kan därför komma att ändras då arbetet med kursen utvecklas.

Först till kvarn-policy

Vi arbetar ständigt för att göra kursen ännu bättre. Vi förbehåller oss därför rätten att ändra och förbättra schemat.

E-postkommunikation

All kommunikation om kursen kommer att ske till den e-postadress du anger. Du kanske vill lägga till vår e-postadress i din adressbok för att säkerställa att viktig information inte hamnar bland din skräppost.

Färdig sfär
En kursdeltagare har färdigställt ett klot.
Mao mao, ställning för större trästycken
En kinesisk mao mao, ett ställ för att kunna låsa fast större trästockar. Stället består av två separata kors med en längre stödstav fäst i mitten på varje kors.